Konsthallen
Upplev en historisk konstsamling med svenska nationalikoner
Välkommen till en unik konstsamling
Vad passar bättre på ett konsthotell än att titta på originalverk från några av Sveriges största konstnärer? Besök vår kombinerade konsthall och matsal och se målningar av Carl Larsson, Anders Zorn och Jenny Nyström mfl. – helt kostnadsfritt.
Lunch med Larsson och Lindström
Vi på Skara Konsthotell vill att konsten ska vara tillgänglig för alla. Därför har vi en konsthall där alla våra gäster kan ta del av originalverk av olika 1900-talskonstnärer som alla gjort stora avtryck i kulturhistorien. Här kan du äta en god måltid omgiven av klassiska verk av Carl Larsson och Anders Zorn, eller upptäcka nya världar genom moderna namn som Peter Dahl och Bengt Lindström.
Ta dig tid att betrakta och beundra bilderna, för varje originalmålning är, precis som varje konstnär, helt unik.
Unika tavlor och unika konstnärer
Den svenska konsthistorien omfattar flera världsberömda namn. Två av dem är Carl Larsson och Anders Zorn som, förutom att vara kollegor och vänner, satte Sverige på kartan genom sina porträtt av människor, såväl i form av badande kvinnor som lekande barn hemma i huset i Sundborn.
Larsson och Zorn utgjorde också en trio med Bruno Liljefors, som slog igenom med motiv av djur och natur, ofta fåglar. Hans målningar liknade fotografier och porträtterade ofta djur i rörelse. Även Liljefors blev internationellt erkänd och satt i början av 1900-talet som ledamot i Berlins konstakademi.
Anders Zorn
Anders Zorn (1860-1920) förknippas ofta med sina målningar av nakna kvinnor, men han var också verksam som skulptör och fotograf. Han föddes i Mora i Dalarna men hann under sin livstid bo både i England, Spanien och USA, där han blev känd som porträttmålare av presidenter, till exempel Roosevelt och Cleveland.
Mer än hundra år efter hans död lever Zorns målningar av kvinnor kvar som referens i samtal om skönhetsideal och fotografering av kvinnor i sociala medier – ett tydligt tecken på tidlösheten i hans konst.
Carl Larsson
De klassiska familjemålningarnas urfader Carl Larsson (1853-1919) gjorde Sverige och Dalarna världskänt i konstnärskretsar. Larsson förknippas ofta med just Sundborn, men föddes i Stockholm och flyttade både inom Sverige och utomlands. Det var så han mötte hustrun Karin Larsson (1883-1919) – paret träffades på en konstnärsskola i Paris och därifrån slog de sig till slut ner i Karins hemtrakter i Sundborn utanför Falun.
Många av Carl Larssons mest kända akvareller föreställer barn och familjer. De lättillgängliga motiven gjorde honom till en folkkär konstnär och en kulturikon vars gård i Sundborn utanför Falun är ett populärt resmål för såväl svenska skolklasser som utländska turister.
Bruno Liljefors
Bruno Liljefors (1860-1939) blev en av Sveriges mest kända naturmålare. Hans målningar av fåglar, rävar och harar i rörelse var banbrytande jämfört med dåtidens porträttering av stillastående djur, och hans konstnärskap tog honom till både Düsseldorf, Göteborg och Köpenhamn.
Liljefors började utbilda sig på Konstakademiens principskola men hoppade av efter tre år och började istället studera det djurmåleri som skulle komma att bli hans signum. Han tillbringade mycket tid i sin jaktstuga i Stockholms skärgård där han kunde betrakta fåglar på nära håll, vilket breddade hans kunskaper om djuret och gjorde honom internationellt känd.
Jenny Nyström
Alla som någon gång sett en bild av en jultomte i Sverige har till stor sannolikhet tagit del av ett verk av Jenny Nyström (1854-1946). Hon började tidigt sin bana som oljemålare (redan femtonåring!), gick vidare till Konstakademien och var den första kvinna att vinna akademiens tävling, vilket gav henne möjlighet att få stipendium till en vistelse i Paris.
Nyströms karakteristiska och idylliska illustrationer av tomtar började dyka upp i böcker av Viktor Rydberg och Bröderna Grimm och blev sedermera hennes starkaste kännetecken. Idag har böckerna och vykorten med Nyströms tomtemotiv fått sällskap av allt från porslin till textilier.
Bengt Lindström
En av våra mer nutida konstnärer är Bengt Lindström (1925-2008) som med sina egensinniga målningar med mycket färg finns representerad i det offentliga rummet.
Lindström föddes i Sundsvall och kom efter konststudier i Stockholm, Köpenhamn och Chicago tillbaka till sin födelseort. Hans verk kännetecknas av starka, klara färger och breda penseldrag som ofta skildrar förvridna ansikten.
Bengt Lindström har målat mycket offentlig konst som kan beskådas på bland annat industribyggnader. Bland exemplen kan nämnas skulpturen Y utanför Sundsvall-Timrå Airport och målningar på vattenkraftverk i Jokkmokk och en stor silo i Örebro.
Peter Dahl
Peter Dahl (1934-2019) föddes i Norge men flyttade tidigt till Bromma i Stockholm. Han blev lärare både på Konsthögskolan i stockholm och Valands konsthögskola i Göteborg, och gjorde sig känd för speciella verk: Hans målning ”Liberalismens genombrott i societeten” blev polisanmäld och beslagtagen 1970, men Dahl välkomnades in i folkligheten genom sina illustrationer av Bellmans 87 olika ”Fredmans epistlar”.
Dahl hade sin ateljé i både Aspudden och Norr Mälarstrand i Stockholm och 2006 tilldelades han den kungliga medaljen Illis quorom.
Om Lars-Göran och samlingen
Den konstsamling vi visar i vår konsthall tillhörde grundaren av Jula AB, Lars-Göran Blank. I takt med att hans samling växte sig större satsade Lars-Göran på att visa upp den för allmänheten. Hotellet som byggdes 2007 blev snart för litet för de många tavlorna och 2012 byggdes den röda delen till – och Lars-Göran fick därmed sin dröm förverkligad.
Med passion för egna och andras tavlor
Lars-Görans konstintresse väcktes i tidiga år och han är själv upphovsman till en del oljemålningar, varav tre finns här på hotellet: Två hänger i receptionen och en finns i korridoren in till Gröna rummet. Anders Zorn har alltid varit en av Lars-Görans favoriter, under många år drömde han om att någon gång få äga en egen Zorn-tavla – en dröm som även den förverkligades!
Familjen Blank och vi som arbetar på hotellet är mycket stolta att få visa upp både Lars-Görans egna verk och hans samling av andras tavlor. Hans starka känslor för konsten lever vidare hos vår personal som mer än gärna svarar på dina frågor om målningarna och dess upphovspersoner.
Välkommen!